Under Nyheter kommer ni att finna nyheter men även mina tankar,  inlägg och det som jag tycker är intressant att dela med mig av. Det kommer inte att publiceras något dagligen utan först när jag har något jag vill berätta.

2024

September

Träd En fantastisk fin dokumentär om vikten att bevara den gamla skogen och den biologisk mångfalden Finns på SVT Play

Oj vad sommaren gick fort! Utanför mitt fönster dignar nu träden av äpplen och plommon. Svalorna har i flera dagar samlat ihop sig nere vid vassen och i morse var de försvunna, de hade börjat sin resa ner mot Afrika.  Lite sorgligt men också förunderligt och om några månader är de tillbaka och viner åter över huvudet på mig.

.

Juni

Blev intervjuad av Svenska Kyrkan i Ulricehamn häromdagen och detta har de lagt ut på deras Instagram. Att jag är otroligt intressant och kunnig! Väntar med spänning på reportaget.

Fiskgjusen, Bivråken, Tornseglarna, Sädesärlorna och Talgoxarna m.fl. önskar er alla en vilsam sommar

Mars

Biokol och Pyrolys. 

Idag har jag anlitat entreprenören Erik Öhlund till Rotary och hans satsning på Biokolsfabriken- BC Heating AB och deras biokol och pyrolys anläggning. Med pyrolys kan man förbränna slam från reningsverk och då skapa biokol som innehåller fosfor som sedan kan läggas ut på åkrar och odlingar utan gifter istället för konstgödsel Idag läggs det slammet ut orent på våra åkrar och innehåller både tungmetaller, kemikalier och medicinrester vilka vi inte känner till.

Kommunfullmäktige i Ulricehamn röstade nej till detta under torsdagens möte. Samtidigt som Sverige och Europa står i kö för att köpa deras produkter.

Vad lämnar vi efter oss i vardagen? Vet vi ens om det?

En önskan från en förening som vill ha hjälp med svaret. Och hur presenterar jag dyster information utan att sänka publiken totalt?

En lyckad men omskakande kväll tyckte publiken.

En pandemiförsenad födelsedagspresent infriades under årets första dagar. Ett fantastiskt äventyr i Norrbotten med bl.a. annat övernattning på Ishotellet i Jukkasjärvi i -33 grader, som mest -38 grader. Jag vet nu vad kyla är.

Tankar –  Nu har jag rest till Indonesien och levt med djungelns invånare i extrem värme kanske +35 eller varmare, de har inga termometrar, till Norrbottens isande kyla på -38. En skillnad på ca 75 grader. De kommer att förbli mina viktigaste resor där jag fått vara med om ytterligheter av naturens krafter. I Indonesien där kvinnorna fullkomligt drog in mig i skuggan när jag ville hjälpa till med risskörden. Solen och värmen var för farlig men det fattade inte jag. Jordbävningarna då allt förstördes (jag var inte där just då) Till att stå ute i intet i minusgrader på en snövit, plogad väg, inga hus, ingenting på mils avstånd utan mobiltäckning. Tänk om bilen hade lagt av?

Vi är små, mycket små när vi hälsar på de som lever sina liv i och med naturen. Där klokhet och försiktighet råder. Det är dem vi ska lyssna på.

Önskar er alla ett bra och innehållsrikt 2024 där vi ser förändringarnas vindar börja blåsa igen

2023

14 September

Intervju med Johan Rockström. Det är sent, mycket sent men inte för sent! https://www.dn.se/varlden/forskare-slar-larm-sex-av-nio-planetara-granser-overskrids/

Avbrott i sommaren…

Dagens Ulricehamns Tidning där jag svarar chefredaktören som kanske provocerar oss eller menar allvar och kan tänka sig ett litet kärnkraftverk i Ulricehamn

https://etidning.ut.se/shared/article/diana-skoglund-karnkraft-hor-till-historien-solenergi-ar-fra/eZUkkvSy

Nu önskar jag er alla en vilsam sommar i hängmattan!

Minsta textmängd, största platsen! Insändare i Ulricehamns Tidning angående bygga kulturhus eller bibliotek i Stureparken och med det såga ner hundraåriga träd. Och det finns ett beslut i ÖP om att bevara grönområdena i staden.

Inspirationsdag med Creative Cluster på Lustigkulle i Tranemo. Fantastisikt ställe!

Mars

Peter Rung kom till Ulricehamn och höll ett fantastiskt frukostmöte om civilkurage och omtanke

Februari

8 Februari. Igår fick jag förmånen att ännu en gång få berätta om min  ”Viktiga resan” om livet i djungeln i Indonesien, den som förändrade mitt liv. Detta  inför ca 90 SPF Seniorer i Ulricehamn. Vilken eftermiddag det blev med så mycket skratt och värme. När jag skulle gå kom en kvinna fram och frågade om hon fick krama om mig för min berättelse hade gått rakt in i hennes hjärta. En dag som värmer extra.

5 Februari. Igår träffade jag min vän och inspiratör Stefan Edman när han besökte uppstarten på Hållbart Tvärred.  I år är det 27 år sedan vi lärde känna varandra. Han är den som lärt mig mest om – Förundran hur allt hänger ihop. Som jag skriver under Start så är jag nu tillbaka där en allt började. en gång. Vikten av förundran över planeten Jorden och att vi är en pusselbit i alltet. I teknikens och egots tidevarv inse vad som är viktigt till nästkommande generationer.

Även om det är minusgrader ute så har ljuset vänt åter och fåglarna börjar kvittra snart…

Tillsammans blir lite mycket!

2022

Nu önskar jag dig en fin jul och ett fantastiskt 2023

September

Idag höll jag ett föredrag för Rotary Ulricehamn om mitt yrkesliv. Oj vad jag har hunnit med mycket när jag tittar i backspegeln.

2009 fick Ulricehamn ta emot det Europeiska miljöpriset Climate Star. Min kollega Susanne Arneborg, KS ordförande Roland Karlsson och jag åkte till Wien och tog emot priset

http://tengsjo.se/rotary/220905.DianaSkoglund.mp4

Foto och inspelning: Sune Carlbom och Sven Tengsjö

Augusti

Borås Stads Strategiska samhällsplaneringsavdelningen kom ut på en Natur- och Kulturvandring på Brunnsnäs en magisk höstdag där solen sken från en molnfri himmel och naturen visade upp sig i  all sin prakt.

Foto: Lotta Tornvall

Augusti

Jag önskade några koriander blommor till att dekorera middagen med och Pierre kommer med en jätte bukett. Så vackert!

Knaltens Ekologiska grönsaker, Salunda/Älmestad  har jag den stora förmånen att handla mina ekologiska grönsaker från. Ett franskt par som valde att lämna Frankrike, vinerna, ostarna och det franska köket för att flytta långt ut i skogen och odla ekologiska grönsaker. Och oj vilka grönsaker! Trodde aldrig jag skulle längta efter broccoli och betor. Och deras honung den är himmelsk. Vetskapen att bina surrat omkring på de ekologisk odlingarna och de blommande träden långt från industrier och trafikerade vägar. Honungen är ett samarbete med Ulrika & Lennart på Rydins Bigårdar i Ulricehamn. Båda finns med på Rekoring Ulricehamn. Samt att Knalten varje lördag under säsong står på Gågatan i Ulricehamn och säljer nyskördade grönsaker. Detta är lyx för mig.

2 Augusti

Idag har jag en insändare i Ulricehamns Tidning  om livet på Brunnsnäs Säteri. En hållbar investering för ulricehamnarnas hälsa och välbefinnande idag, imorgon och för framtida generationer.

https://etidning.ut.se/shared/article/diana-skoglund-brunnsnas-ar-en-investering-for-halsa-och-val/YL9GNph6

En solig måndag i maj kom ett härligt gäng ut till Brunnsnäs som hade valt att vandra med mig och lyssna på några av pärlorna som omger säteriet med både kultur, historia, den biologiska mångfalden och dess 250 år gamla lindar.

Har fått frågan från fler om varför jag inte gör en utställning av mina foton och inte bara som nu lägger ut de på FB? Jag kallar de för ögonblick…

9 maj

http://tengsjo.se/rotary/220509_Diana.Skoglund.mp4

16 minuter in på inspelningen läser jag för första gången ett stycke från min bok Vägvisaren om mina resor till Indonesien och mötena med människorna som gjort mitt liv så mycket rikare.

Inspelning: Sven Tengsjö

Idag publicerades min insändare stort i Ulricehamns Tidning.

https://etidning.ut.se/shared/article/diana-skoglund-karnkraften-kan-aldrig-bli-en-ren-energi/tngnJ5LW

2021

Önskar dig nu en vilsam jul och ett glädjefyllt 2022

Idag var jag lucka Nr 12 i Ulricehamns levande adventskalender.  Läste min Förundran –  att vi människor kommer från stjärnor som en gång för länge sedan slocknat…

Lena Tjäder och jag i bister men hjärtlig vinterkväll.

December

-13,4 grader och när jag går ut för att mata fåglarna får jag en stund av magi. I dimman som dansade över sjön skimrade en regnbåge i en minut innan den försvann  in i solskenet. Ett magiskt vackert ögonblick!

November

Nu har jag lipat mitt på blanka dagen! En man jag inte känner kom fram till mig på stan och sa –  Diana du behövs!

Tänk om vi kunde vara lite snällare mot varandra och moder jord.                                                      I min grå novemberdag lyser nu solen 🙂

Oktober

Ett roligt extra uppdrag hade jag i oktober då Michael Jensen arkeolog/kultursekreterare från Ulricehamns kommun och jag hade en vandring i omgivningen där jag bor med tema -Naturen, Kulturen och Historia på Brunnsnäs. Spännande tanke att här levde människor för tusentals år sedan, hundratals år sedan och de har lämnat minnen som vi idag kan berätta om.  Vad kommer vi att lämna efter oss?

Augusti

Nu är jag tillbaka! Lite rakare, lite tuffare men med stor ödmjukhet. Jag kommer nu att fokusera på två för mig viktiga teman. Båda temana är texter jag skrivit att ha som utgångspunkt i det fortsatta samtalet som ska leda till förståelse och sedan till konkret handling.  Förundran tar ca 5 min att läsa för mig medan texten om vatten tar ca 20 minuter att läsa.

  • Förundran – Över hur allt hänger ihop, vi är en del, en pusselbit av livet här på jorden.  En inspirationstext till en förståelse för att sedan gå in på konkreta frågor om miljö- och klimat som leder till handling.
  • Vatten – Vad innehåller det? Vad gör vi med det? En tuffare och rakare text om vår klimat- och vår miljöförstöring. Efterföljande samtal – Vad kan och måste vi göra!

9 augusti. IPCC rapporten släpps. Här i korthet hämtad från Naturskyddsföreningens webb. Klimatförändringarna saknar motstycke http://IPCC rapporten

Februari

Året började med att jag tog mitt pick och pack och lämnade Göteborg och flyttade hem till Ulricehamn.  Det jag saknat mest under mina år i Göteborg är att dricka kranvattnet från Ulricehamn. Några skrattar och skakar på huvudet vatten som vatten men nej det är skillnad. Vattnet som jag saknat  blev förra året  utsett till Västra Götalands bästa kranvatten. Här ska jag nu läka färdigt och förhoppningen är att vi snart kan återgå till färden och en ny hållbarare värld. Vi ses snart!

2020

Jag önskar er nu alla en fin julledighet och med en förhoppning om att 2021 kommer att bli ett riktigt bra år. Vi går inte tillbaka till det gamla vi tar stora steg till den nya hållbara världen. Jag har skrivit färdigt min berättelse om mina resor till Indonesien och mina tankar om en hållbar värld. Vi får se om den får vingar under 2021 och blir till en bok, vem vet? Allt gott!

I väntan på att det ska bli någon forn av vardag igen för en föreläsare som mig  så har jag börjat skriva på en bok och lägger nu mitt fokus på den, så även en Slowblogg får vila. Vill ni ha kontakt så är det bara att ni hör av er på mejl till: diana.skoglund@telia.com

Mars

Med all respekt för alla oroliga, gamla som unga världsmedborgare i Coronapandemins framfart önskar jag nu att ta 10 djupa andetag och jämföra. Varje år dör ca 6 miljoner människor i luftföroreningar runtom i världen av de beräknas 7 600 bo i Sverige, men detta passerar tyst genom nyhetsflödet…

Johan Kuylenstierna  förklarar tydligt om förbättrad luftkvalité i Kina under Coronas framfart i TV4 Nyhetsmorgon

Februari

Kom med förhoppning om snö efter en mild födelsedag. Men ack nej blötare än blötast och tokigare blir det. Läser på en kollegas Facebook att det nu flygs upp snö med helikopter till topparna i Frankrike för att det ska kunna åkas skidor. Tio djupa andetag. Det brinner i Australien. Sverige med framförallt Väst Sverige dränks i vatten och det fraktas snö med helikopter i Frankrike. Vart är vi på väg? Jag optimisten vad ska jag tänka och vad ska jag säga? Min förhoppning är att detta årtionde blir åren då vi börjar samarbete i miljö –  och klimatarbetet. Att de som beställer helikoptertransport av snö och de turister som kräver snö kommer till insikt – att allt kan inte köpas för pengar. Till de krävs modiga företag, politiker och medmänniskor.

DN skriver att i vecka kom också en intressant studie från forskare på KTH om effekterna av att ha en Helhetssyn

Januari

Varför är det ingen som tar ett helhetsgrepp om framtidens bilar? Elbilens batteri Denna gången den mörka eller rent ut sagt den vidriga baksidan vid tillverkningen av batterier till bilarna Kobolt

December

Året sammanfattas med det ett namn Greta Thunberg

Nu lägger vi ett intensivt år bakom oss och blickar framåt…

Torsdagen den 21 november

Nu har jag fyllt på mina energi lager efter att ha varit på konferenser och konserter och mött inspirerande människor. Det började med CSR Framtidsdag då jag förvånades över Fredrik Reinfeldts globala spaning som likande Stefan Sundströms om vikten av – tillsammans och demokrati. Kan de ha något gemensamt? Jag tackar för de kloka tankar de gav mig. Ami Hemviken var också en ny bekantskap på CSR-dagen. Hon pratade bland annat utifrån ”Man behöver inte vara allvarlig för att vara seriös” och jag brukar ställa frågan kan vara allvarlig och rolig på samma gång?  Självklart! Där fann jag min like, det går att vara allvarlig och med humorn ändå nå ut med budskapet, för mig att rädda planeten jorden. Sedan blev det Mia Skäringer ” Avig Maria- No More Fucks To Give” och oj vad hon gav!!! Ett avgrundsallvar som blandades med humor och ironi. Så sist ut så blev det min favorit i repris – Kjell Enhager. Han som coachar världsstjärnor till att nå framgång genom att de ska hitta sina egna nycklar. Vårt första möte för 25 år sedan har haft en stor avgörande betydelse för hur jag arbetat som miljöstrateg och föreläsare. Återigen blev det en kväll med allvar och många skratt. Kanske är det så att det behövs ett allvar för att kunna skratta med hjärtat?

Tisdagen den 29 oktober

Igår kväll poddade jag med mina vänner Katrin, Pernilla och Lottie, det blev ett långt samtal om tillståndet i världen, möjligheterna och vad vi själva kan göra.

Lyssna gärna när allvar blandas med skratt!

Käringpodden

Allvar blandat med skratt under vårt samtal

Onsdagen den 16 oktober

För några dagar sedan var jag på Orust och plockade Havtorn för första gången i mitt liv. Detta lilla bär som ska innehålla så mycket nyttigheter framförallt C-vitaminer i stora mängder. När jag står där och plockar, det tar sin lilla tid, så far tankarna all världens väg. Först hamnar jag i en föreläsning som jag lyssnade på veckan tidigare, en kvinna som pratade Rawfood och blev åter påmind om den s.k. Hälsorörelsen fortfarande ligger flera steg efter vi som jobbar med miljöfrågorna. Det var nyttigheter från världens alla hörn som flugit till Sverige som nu skulle ner i drinkarna. Men våra svenska bär och frön, var är de? Frågade henne om vad Chiafrön kan ersättas med, hon hade inget tydligt svar utan började prata om apelsiner (?) Min tanke var att hon kanske skulle nämna något svenskt. Då kom en annan kvinna in i samtalet och sa men vi har ju våra svenska nypon, föreläsaren blev lite vilsen för ett ögonblick. Ja det är långt kvar till att alla är med på banan att göra klimatsmarta val, att välja svenskt när det är möjligt. Att Chiafrön och Quinoa är basföda för många i Central- och Sydamerika och bör stanna där för att ge mättnad till de som lever där är få som tänker på i jakten på sitt eget välbefinnande.

Min väg in i miljöarbetet var just maten, dess innehåll och hur långt den rest. Ville ge kunskap om vår fantastiska kropp, tusen gånger mer avancerad än den värsta datorn. Vad näring och vitaminer tog vägen i kroppen, okända ämnen i tillsatser vad händer med dem? och att både våra egna svarta vinbär och blomkål innehåller mer C-vitaminer än apelsiner.

Havtornen från Orust kommer nu att hamna i min smoothie  då de är nästan lika nyttiga som mina svarta vinbär och jag tänker – Tänk dagen då svarta vinbär står överst på  ”mirakellistan”

Men nyponen då undrar någon? Jo jag vet att de innehåller dubbelt så mycket C-vitaminer som svarta vinbär men de flesta nyponpulver som säljs i Sverige idag kommer från Sydamerika eller från något Europeiskt land söder om Sverige och jo jag tillhör de lata…

Tisdagen den 1 oktober

De senaste dagarna har jag förärats med två nya namn Queen Power efter målningen bakom mig av Lottie Stjernqvist och Vuxen Greta med kommentaren om att jag är rå, rak och jäkligt kunnig. Jag vill absolut inte jämföra mig med Greta Thunberg men kan se likheter i att vara rak och tydlig i mina budskap. Min skyldighet är att stötta Greta och världens ungdomar till en framtid där de kan känna stöd från oss vuxna och vi tillsammans kan ge ett hopp om en bättre värld.

Lottie Stjernqvist och jag vid upphängningen av Queen Power – Beyond the horizon

Måndagen den 23 september.

I fredags den 20 september beräknades det att  4 miljoner ungdomar och vuxna tillsammans med Greta Thunberg världen över demonstrerade för en bättre värld – en framtid! Wowww… tänker jag, vad häftigt när jag ser bilder från världens alla hörn. Är det så att tiden är inne för handling istället för dokumentation? Är det såsom filosofen Jonna Bornemark skriver – Vi måste börja tänka på ett annat sätt? I Greta och Jonnas tankar känner jag igen mig. Handling istället för papper och fina ord.   Drar mig till minnes en dröm jag hade för några år sedan. Vi var på Kickoff på ett hotell vid havet, böljande vita gardiner och vita sandstränder. Plötsligt får jag se en Tsunamivåg sakta komma rullandes och jag vänder mig om och ropar på mina kollegor att de måste komma och titta. De ropar i mun på varandra att de har inte tid, de måste skriva färdigt först…

Miljöaktivisten Greta Thunberg håller ett mycket starkt och gripande tal inför FNs generalförsamling i New York. (Länk: SVT )

Professor i filosofi Jonna Bornemark håller ett mycket tänkvärt tal vid riksdagens öppnande. (Länk: Stockholms domkyrkoförsamling)

_______________________________________________________________________________

  • Vi vuxna måste stötta Greta Hon kan inte själv bära världen på sina axlar
  • Senaste rapport om läget på vår jord
  • Jordbävning på Lombok ön och människorna som lärde mig att det är tillsammans vi överlever. Läs mer under fliken ”Den viktiga resan”
  • Mitt hitintills största uppdrag som egen företagare har nu startat. Hållbar planering  –  Inspiration och nya perspektiv tillsammans med Länsstyrelsen i Skåne och Skånes 33 kommuner.
  • Jag och mitt företag har nu gått med i CSR Västsverige (Corporate Social Responsibility) Intressant och viktigt företagsnätverk.
  • Studiebesök på Stadsjord som utvecklar akvaponik
  • Gröna lån Det går fort nu – Borås, Göteborg, Skövde, Asien, Afrika…
  • Brist i kommunikation, fel i planering och ombyggnation kostar 60 miljarder kronor i Sverige varje år!
  • Palmolja försäljningen ökar – Hur är det möjligt?
  • FN konferens om Havet och vikten av den biologiska mångfalden under ytan
  • The Borneo Case Från hopplöshet till hopp. Filmen om att tillsammans kan vi förändra.